Dermed har jeg også tittet litt på sau, og begynte i grunn å helle mer mot å ha eget ull istedet for melk. De virket i det hele tatt litt enklere å holde. Jeg begynte å lese litt om de ulike rasene, og jammen finnes det ikke egne raser som er velegnet for melking!
Den mestytende melkesauen er rasen ostfriesisch milchschafe, som er svært utbredt i mange europeiske land som melkesau. I Norge har vi akkurat begynt å få inn denne rasen. Men vi har i her til lands et par raser som også gir bra mengde med melk; norsk spælsau og vikingsau.
- Med melkesau snakker man om ”treutnyttelsessau”. I tillegg til kjøtt og ull produserer den melk.
- Årlig produseres det åtte millioner tonn sauemelk på verdensbasis, mot 12,5 millioner tonn geitemelk.
- I land som Frankrike, Italia, Hellas og Spania benyttes det svært mye sauemelk hos de store osteprodusentene.
Ler mer her om melkesauer:
http://melkesau.no/
Jeg vet nesten ingenting om geitehold eller sauehold, men dette høres spennende ut! Er spent på hva du bestemmer deg for. Ull, melk og kjøtt fra egne sauer må jo være flott.
SvarSlettSå artig og interessant dette virker Heidi. tenk om du kunne begynne å yste eller lage egen ost fra eget sauehold. det må jo være veldig flott. Blir spennen de å se hva du finner på
SvarSlettHehe, får se det går an å få tak i noe spælsau etter hvert, og prøve. I verste fall så har man jo likevel ull og kjøtt ;-) Men når de fikk det til i Telemark, og faktisk selger sauemelkost der, så høres det lovende ut iallefal:-)
SvarSlettHm, det var en spennende tanke. Jeg har også et inngjerdet område som må beites. Melk og ull og kjøtt, hm her må det tenkes.
SvarSlett