torsdag 10. mars 2011

Tankespinn..

Jeg har lenge fundert på tanken om å ha et par melkegeiter etter hvert, det virker jo så spennende å kunne lage ost av melk fra egne dyr. Det eneste med dem er jo at de er vanskelige å holde inngjerdet, samt så kunne jeg jo i grunn tenkt meg ull også.

Dermed har jeg også tittet litt på sau, og begynte i grunn å helle mer mot å ha eget ull istedet for melk. De virket i  det hele tatt litt enklere å holde. Jeg begynte å lese litt om de ulike rasene, og jammen finnes det ikke egne raser som er velegnet for melking!

Den mestytende melkesauen er rasen ostfriesisch milchschafe, som er svært utbredt i mange europeiske land som melkesau. I Norge har vi akkurat begynt å få inn denne rasen. Men vi har i her til lands et par raser som også gir bra mengde med melk; norsk spælsau og vikingsau.

- Med melkesau snakker man om ”treutnyttelsessau”. I tillegg til kjøtt og ull produserer den melk.

- Årlig produseres det åtte millioner tonn sauemelk på verdensbasis, mot 12,5 millioner tonn geitemelk.

-  I land som Frankrike, Italia, Hellas og Spania benyttes det svært mye sauemelk hos de store osteprodusentene.


Ler mer her om melkesauer:
http://www.osteriet.no/newsdet59.htm
http://melkesau.no/

4 kommentarer:

 1. Jeg vet nesten ingenting om geitehold eller sauehold, men dette høres spennende ut! Er spent på hva du bestemmer deg for. Ull, melk og kjøtt fra egne sauer må jo være flott.

  SvarSlett
 2. Så artig og interessant dette virker Heidi. tenk om du kunne begynne å yste eller lage egen ost fra eget sauehold. det må jo være veldig flott. Blir spennen de å se hva du finner på

  SvarSlett
 3. Hehe, får se det går an å få tak i noe spælsau etter hvert, og prøve. I verste fall så har man jo likevel ull og kjøtt ;-) Men når de fikk det til i Telemark, og faktisk selger sauemelkost der, så høres det lovende ut iallefal:-)

  SvarSlett
 4. Hm, det var en spennende tanke. Jeg har også et inngjerdet område som må beites. Melk og ull og kjøtt, hm her må det tenkes.

  SvarSlett