søndag 3. april 2011

En intensiv helg..

Denne helgen har virkelig gått unna, og endelig kan jeg slappe litt av i godstolen ;-) Det startet fredag kveld med å hente ti liter melk hos ei som hadde melkekuer. Når jeg kom hjem helte jeg det i ei stor kjele med lokk og satte det på det kjølige kjellerrommet vårt.

Lørdag var jeg sammen med Marit og Christoffer hele dagen og lagde spekepølser. Det var utrolig interessant og spennende! Det var nok rundt 25 kg  kjøtt som skulle bli pølser, så man kan trygt si det ble mye maling med kvern den dagen ;-) Vi byttet på å kverne og dele opp kjøttet. Det ble for det meste elg, med noe gris, samt elgehjerte og tunge. Så fikk etter hvert teken på å partere hjerter og tunger ;-)

Og vi er i gang ;-)

Elgehjerte

Tunge

Alt blandes med masse godt; krydderier, rødvin og litt sterke saker ;-)


Skinnene til spekepølsene


Pølsepresseren fylles med kjøttdeigen


Og det sveives og pølsene fylles, om å gjøre å få så lite luft i pølsene som mulig


Spekepølsa knytes igjen, og voila! ;-)


Spekepølsene ble hengt opp i stabburet.


Ser det ikke flott ut? :-))


Etter en lagt dags økt, ble det middag, rødvin og skravling;-)
Takk for en morsom og utrolig lærerik dag! :-DI dag ble melka tatt frem igjen. Fløten hadde lagt seg på toppen av melka, og var bare å ta opp og putte oppi glass.

Melka etter å ha stått over et døgn

Fløten ligger på toppen og kan tas opp


Det ble flere glass med fløte, og det smakte himmelsk. Skal man piske krem av denne, må den stå et par dager først, da fersk fløte ikke lar seg piske opp.


Så var det å gå igang med selve ostelagingen :-)

Jeg lagde to ulike oster, en oppskrift jeg fant på nettet, som egentlig var samme prisnippet som ostelaging med kefir, og hytteost-oppskrift fra hjemme-ysteri settet jeg kjøpte for en tid tilbake.

Dette er vanlig smøreost oppskriften. Melken ble varmet opp til 32 grader, tilsatt osteløype og sto ca 30 min. Når det hadde blitt stiv, ble den delt opp i terninger og puttet oppi et klede for å skille av mysen. Når den var ferdig ble den tilsatt paprikakrydder, hvitløkspulver og salt.

Ferdig ost :-) Resten fryste jeg ned, da det skulle gå fint i følge oppskriften.


Hytteosten. Også her tilsatt osteløype og blir delt opp i terninger


Ferdig delt opp


Etterpå skulle den stå i 15 minutter, og deretter varmes opp til 45-55 grader over en time.

Etterpå var det å sile av mysen og tilsette fløte og salt. Akkurat denne osten likte jeg ikke så godt, derimot sambo syntes den ikke var så verst. Jeg valgte å ikke blande all osten med fløten og istedet lot det bli pizzaost ;-) Neste gang blir det nok heller mer av den gode gamle smøreosten. Skal få laget fast oster også etterhvert, må få skaffet meg skikkelig ostepresse først :-)

Mysen derimot, må tas godt vare på. Den er ypperlig til bakst, og f.eks pannekaker i følge oppskriftsboka mi. Så da ble det pannekaker til middag med ostemyse, og det var jo kjempegodt! Den må brukes innen to dager, men med de enorme mengdene så er det litt vanskelig. Heldigvis kan den fryses ned, så nå ble fryseren full ;-)

Ble en lang post det her, men da tror jeg har fått med meg det meste ;-) Ha en flott uke!

4 kommentarer:

 1. Imponerende! Så dyktige dere er! Dette må ha vært interessant og lærerikt, og både pølser og ost så flott ut.
  Koselig stabbur også :)

  SvarSlett
 2. Makan!!!
  De pølsene så gode ut, håper på ei smaksprøve til jul ???
  Ysting kan du også ! Imponerende.....

  SvarSlett
 3. I love it all, what a great day!

  SvarSlett
 4. Det så ut som en kjempefin(og lærerik) helg!Hytteost må jeg prøve meg på:) Og så heldig du er som får tak i melk sånn!Må gjøre en innsats for å få tak i det jeg også...

  SvarSlett