mandag 25. juli 2011

Sakte tilbake til hverdagen..

Iallefall så må en prøve på det så godt en kan etter den grufulle helgen som har vært. Jeg kan ikke forestille meg hvor mange som har det forferdelig akkurat nå, etter å ha mistet venner eller familie. Det er ikke til å tro at noe slikt kan skje, at en person kan gjøre så mye vondt mot så mange. Vi får bare håpe at de kaster nøkkelen til fengselsrommet hans, og at han aldri kommer ut igjen!


For å få tankene på litt annet, tenkte jeg å dele hva jeg har gjort i dag. Det var et minikurs i plantefarging som jeg hadde meldt meg på for lenge siden, og som var i dag. Tenkte det ville være artig å se litt hva det gikk ut på, også fikk man med garnet man farget hjem. Det varte i seks timer tilsammen ( det gikk et par timer på overtid, for å få litt ekstra lærdom), med et minutts stillhet klokka tolv for å hedre de som mistet livet i helgen.


Eksempler på farger man kan få. Alle fargene du ser her er fra planter. Nydelig!


Vi startet med Reinfann, som gir en fin gul farge


Deler opp planten oppi ei kjele.


Ulla som skulle farges. Det var beiset på forhånd. Det innebærer at man behandler fiberen med et metallsalt for å få fargen til feste seg bedre på garnet. Dette gjøres før farging. I vårt tilfelle var det gjort kvelden i forveien.


Reinfann-kjelen blir fylt opp med vann og satt til å koke.

Imens hadde de gjort klart fargesuppen som gir rødfarge. Da det måtte gjøres klart kvelden i forveien. Det er Krapp-rot som er brukt. 

Ulla bløtes opp og vris før den puttes i kjelen med fargen.


Garnet holdes på plass med bomullstråder rundt garnet i to ender for at det ikke skal vikle seg, og festes til en klype. Her skal det stå en time i 90 grader.




En annen plante vi også brukte var Pors. Den finnes ikke i denne delen av landet, men det er mye av den på sørlandet. Gir en knall og fin gulfarge. Her siles væsken av plantedelene.



Så er det bare å putte garn oppi og la det koke :-)


Her legger vi garn oppi Reinfann-kjelen.

Koketiden er over, og nå ser man virkelig de fine fargene :-))


Nå skal de avkjøles til ca 40-50 grader før de skylles i vann.


Det er tre bøtter med ulike temperaturer med vann. Det er viktig at garnet får en gradvis nedkjøling. Og ikke la det være for lenge i friluft før det skylles.

Nå kan det tørke :-)

Her er garnet i Pors-kjelen ferdig!


Et garn ble lagt i Reinfann-kjelen sammen med litt jernvitrol for å få den fine grønnfargen. Fra venstre: Reinfann, Pors, Reinfann med jernvitrol og siste er Krapp-rot. Flotte er de :-)

Nå skal garnene bare vaskes i håndtempereatur i ei bøtte med litt Milo, og deretter skylles i vann med litt eddik, så er det bare å tørke og etter hvert strikke :-)

Syntes det  var kjempeintressant, og har definetivt gitt meg lyst til å prøve mer!


2 kommentarer:

  1. Kjempespennende!Jeg har lekt litt med plantefarging tidligere,og det er noe jeg har tenkt å gjøre mer av.Det er jo så gøy!

    SvarSlett
  2. Hei :)
    Ja, sjokket begynner å legge seg noe nå, men det har føltes helt uvirkelig at noe slikt kunne skje her!

    Veldig koselig innlegg :) Plantefarging er kjempeartig! Jeg holder også på med det. I år har jeg så langt farget med ryllik, johannesurt, burot og kochenillelus. Reinfann er veldig god, det samme er bjørk som gir en knallgul farge.

    Jeg har masse plantefarget garn i garnlageret mitt. Er ikke så veldig flink til å strikke eller hekle, men holder på med teppe og sjal av garn farget med blåtre.
    Skal bli spennende å se hva du lager av garnet ditt :)

    SvarSlett