søndag 13. januar 2013

Krisebakst og diverse andre ting..

Huff, overskrifter er virkelig ikke min greie, finner aldri ut hva jeg skal skrive ;-)

Å finne på nye middager er gøy, i hvertfall når man har tiden til å slappe av med et par-tre kokebøker og lete etter noe som høres spennende ut (og ikke altfor komplisert). Jeg liker ting litt mer rett frem med minst mulig dilldall, og det fant jeg absolutt med denne retten:

Sussex bacon roly poly. (The complete farmhouse kitchen cookbook 1984)

Den orginale oppskriften er annerledes, men ikke så mye, jeg vet til dels godt hva mannen liker, og såklart, hva jeg sjøl liker ;-) så dermed ble resultatet dette:


225g hvetemel
litt salt
125 g smør
1/4 ts bakepulver
7-8 ss vann
325 g tykke og korte baconskiver
1 hakket løk
tomatpure blandet med ketchup.
revet ost
pepper
pizzakrydder
hvitløkspulver
grillkrydder
salt
egg eller melk til å pensle

Bacon stekes og settes til siden.  Ha mel, salt og bakepulver i en bolle, ha i smøret og smuldre det inn i melet. Ha i vann og form til en deig. Kjevle deigen. Smør hele flaten med tomatpuret og kethup-blanding, halvparten av hver. Dekk med bacon, løk, ost og krydderier. Rull sammen til en snurr, tett endene. Pensle med vispet  egg eller melk. Stekes på 200 grader i ca 20-30 min til gylden.

Kryddrene brukt her er hva vi liker veldig godt, bruk hva du har lyst på :-) Denne blir fast inventar hos oss, kjempegodt!Havregrynsterte (Andebu, Vestfold bygdekvinnelag)
Denne kaka ble brukt under krigen, men er veldig god, og fortjener å bli prøvd også i dag.

2 kopper havregryn
2 kopper byggmel
100g margarin
1 kopp sukker
2 ts bakepulver
mandeldråper
tykt syltetøyBland alt det tørre og smuldre margarin i. Fyll halvparten av massen i en rund, smurt form. Legg syltetøy på og fyll resten av deigen over. Steikes ved 180-200 grader ca 30 min. Veldig god!


Mellommatkake (Tradisjonsrike matoppskrifter fra minnebok og kjøkkenkrok. Buskerud. 1992)

1 kg hvetemel
375 g sukker
1/2 l melk
125 g smør
15 kardemomme kjerner
1 ts natronMel og smør smuldres. Ta i sukker og krydder, natron og melk. Deigen helles over i smurt langpanne. Dryss over med sammenblandet sukker og kanel. Stekes midt i ovnen ved 180.200 grader i ca 20-35 min. (Tordis Helgerud, Lyngdal) En herlig kake som får en plass i kokeboka mi.


Og til slutt en pudding som får smaksløkene til å hyle etter mer:

Monmouth Pudding. (Favorite Herefordshire and Wye valley recpies)

8 oz. fresh white breadcrumbs
1/2 pint milk
1/4 ts vanilla essence
2 oz. sugar
2 oz. butter, melted
3 egg whites
Red jam: rasberry, strawberry, etc
A little sifted icing sugar


Place the breadcrumbs in a bowl, bring the milk to a boil, pour over the breadrumbs and allow to soak for 10 min. Set oven to 325 F. Stir through the breadcrumb mixture with a fork to break up any lumps, then add the vanilla, sugar and melted butter. Whisk the egg whites until they stand up in peaks and fold into the mixture. Spoon a thick layer of jam over the base of  a buttered 1 to 1 1/2 pint souffle dish and cover with half the breadcrumb mixture. Add another layer of jam, then top with the remaining breadcrumb mixture. Bake for 30 to 40 min and serve at once, dusted with a little sifted icing sugar. Bare helt herlig!

Det var dagens oppskrifter som utmerket seg :-) Ha en herlig søndag alle sammen!3 kommentarer:

 1. Bacon Roly poly så kjempegodt ut! Det kunne jeg godt tenke meg å prøve. Og så artig at du tar frem Mellommatkake. Den er jo veldig kjap og grei å lage. Da jeg var liten,hadde bursdag, skulle vartes opp på senga og videre på skolen, da pleide mamma å lage det. Veldig koselig!

  Ha en fin helg videre!

  SvarSlett
 2. Hei, så fint at du er tilbake igjen :) Ser ut som du har hatt en god start på det nye året. Spennende oppskrifter, bacon roly poly så godt ut, det må jeg prøve en gang. Og kjempegod idè å teste oppskrifter i små porsjoner.

  Ønsker deg alt godt i det nye året!

  SvarSlett
 3. Hei igjen :)
  Er bare en kjapp tur innom for å si at jeg har gitt bloggen din en award. Hent den om du vil, og om du ikke orker er det helt greit det også.
  Håper det er bra med deg. Ønsker deg ei fin uke :)

  SvarSlett