Det er vanskelig å tro at vi allerede er i gang med desember, bare to uker igjen så er det ferie.
Det pleier å bli jul allikevel selv om man bare rekker halvparten av det man hadde tenkt til. Om støvet ligger litt lengre på kjøkkenhyllene, og ikke alt ble bakt som planlagt. Men håper på å få til pepperkakehus snart. Mange år siden sist :-)
Ysting er kanskje litt rart å ta opp i desember, men så lenge melka er å få tak i så er det ingen grunn til å la være å lage ost om man har tid. Har egentlig gått noen måneder nå siden sist, det er så tidkrevende og du vet at når du setter i gang, så må du regelrett være inne et par dager for å holde på med det. Jeg henter såpass mengder med melk, stort sett ca 60 liter, og har bare mulighet til å benytte meg av 20 av gangen, så da går det litt tid. Og nå i høst har jeg stort sett hatt lyst til å være mest mulig ute, og ikke på kjøkkenet. Men nå begynner den lengste mørketiden, så da er det egentlig helt greit å holdeseg litt inne.
Det er stort sett fast ost som har interesert meg de siste to årene som jeg aktivt har drevet med det, da det er det som vi bruker mest. Men nå har jeg fått dilla på å prøve ut det meste. Det gir en velkommen variasjon og man lærer mer om hva i prosessen som skiller de ulike ostene fra hverandre. Det er omtrent som å drive med en slags forskningsprosjekt. Det er så enormt mye som kan påvirke hver ysting, og dermed så blir ikke alltid resultatet slik man forventet selv om man fuglte retningslinjene til punkt og prikke.
Som hun jeg henter melka fra sier; det føles ut som det kommer an på humøret til kua!
Dansk ost, Danbo, til modning.
En vokset Danbo, her ferdig modnet.
Camembert, nylaget
Camembert etter ca en uke. Tydelig skimmelaktivitet som er det man ønsker.
Camembert ostene blir da pakket inn i spesialpapir og skal modne videre i ca 2 uker.
Jeg anbefaler alle som har lyst til å prøve å sette i gang, det er en veldig givende hobby, og veldig spennende. Det er stort sett bare tiden det går ut på, og ikke minst, en likesinnet melkebonde!
Hei,en veldig flott side du har:-) Lurer på hvordan hardost blir til jeg, ser nydelig ut dine, men jeg kommer aldri lenger enn til mykost. Blir glad for svar, kanskje du har noen tips om en side eller ett eller annet?
SvarSlettHilsen Torill :-)