torsdag 9. september 2010

Penger..

Jeg har blitt veldig forsiktig med pengebruk den siste tiden, og prøver samtidig å ikke være med på denne handlemanien som preger store deler av samfunnet vårt. Vi blir bombandert av reklame som sier at man ikke kan være lykkelig uten den ene tingen etter den andre, og mange fyller opp huset sitt med ting som etterhvert blir glemt bort og bare tar plass. Gleden over et kjøp er kortvarig, og dermed må man fortsette å handle for å fylle opp dette behovet man får. Svært mange er så opptatte av å ha den nyeste tingen at de bruker penger langt over evne, og mange har havnet i stor gjeld paga dette.

Når jeg først har begynt å være obs på min egen pengebruk, så har synet mitt på ting endret seg. Så lenge man har en grei inntekt, har et godt sted å bo, og får dekket nødvendige behov, og litt fritidsaktiviteter, hva mer skal man egentlig med penger? Hvorfor denne enorme lysten på å skaffe seg mer penger? Eller vinne i lotto? For å kjøpe ting, eller gjøre ting som vanlige folk ikke har råd til?

På tv ser vi millionærer som jobber døgnet rundt, og stadig skaffer seg mer og mer penger, og omtrent aldri ser familien sin. Slike prioriteringer skjønner jeg ikke. Har en følelse av at familien heller ville klart seg på litt mindre luksus og ting og tang, enn å aldri se mor eller far.

Dette gjelder ikke bare millionærer. Dette har desverre blitt normalen for svært mange. De jobber lange dager, og kanskje helger, og skaffer seg høyere stillinger for å tjene mer penger, når de fint hadde klart seg på det de hadde tjent ved vanlig arbeidsuke. Dette kan føre til stress og utbrenthet, for hvem orker å jobbe slik over lang tid, og det igjen går ut over familien de gangene de faktisk ser dem når de kommer hjem. Det er ikke få som jobber et helt utrolig antall timer i uka, for å opprettholde den livsstilen de har, eller for å øke den.

Det er vanskelig å forstå, og jeg setter et stort spørsmålstegn ved det hele..hvorfor ikke senke levestandarden litt og være med familien? Faktisk få tid til å leve. Ikke la media og samfunnet være den som styrer hvordan man lever livet.

2 kommentarer: