tirsdag 7. februar 2012

Tiden flyr..

Nå går det i ett her med oppussing i hvert ledige øyeblikk, og jeg rekker knapt å merke at det er helg, før jeg plutselig ser at det står tirsdag igjen på kalenderen ;-)

Vi har fått gjort ganske mye på ei uke, mye takket være iherdig innsats fra mannen min  :-) 3 stuevegger er ferdig panelerte (de er også lagt med ekstra isolasjon, så det har gått litt tid til lekting, isolering og trekking av rør til strøm). Syntes det virkelig begynner å ta form nå. Dette blir jammen en koselig stue! :-))


Det er så mye som jeg skulle hatt med i bloggen for tiden, men det får bli i senere innlegg.  Jeg har derimot vært aktiv på kjøkkenet midt oppi alt dette for å tviholde på noe hobbyaktivitet ;-)

Matlaging:

Oven hash  6 porsjoner (Fra The english kitchen: http://theenglishkitchen.blogspot.com/)
En svært gammel oppskrift. Oven hash er en herlig blanding av kjøttdeig, nudler, løk og hakkede tomater.

3 ss matolje
3 store løk, skjært i skiver
1 stor grønn chillipepper, delt, og frøene fjernet. Hakket i biter.
450 gram kjøttdeig fra storfe eller f.eks elg.
2 bokser med hakkede tomater med saus
180g ukokte nudler, evt ukokt ris om du heller vil ha det.
1 ts mild chilipulver
1/2 ts oregano
2 ts salt
1/8 ts svart pepper
1/4 tsp hvitløkspulver

Forvarm ovnen til 180 grader. Smør inn en 2 liters kasserolle.

Ha matoljen i en gryte. Ha oppi kjøttet og brun det lett før du tar oppi løk og den grønne chillipepperen. La løken bli litt myk, men ikke brun. Rør inn resten av ingrediensene. Hell blandingen oppi kasserollen. Sett på lokk og la stå midt i ovnen i 45 min. Fjern lokket, og la stå i ovnen i 15 min til. Serveres  varm, gjerne med en lett salat og rundtstykker.

Det smakte herlig, og absolutt noe jeg lager igjen :-)

Baking:

På fredagen ble det en kjapp dessert som jeg hadde forberedet meg litt dagen i forveien på, ved å bake rugbrød. Du kan selvfølgelig bruke hva du enn har for hånden av grovbrød, men jeg ville følge oppskriften nøyaktig ;-) Jeg hadde aldri hørt om tilsløret grovbrød før, som jeg snublet over i en av kokebøkene mine, men var veldig spent på hvordan det smakte.

Tilsløret grovbrød  (Fra Husholdningsbog for unge husmødre i by og bygd. av Minna Wetlesen. Trykt i Kristiania 1907).

Grov rugbrød rives på et rivjern, blandes med litt sukker og kanel, og stekes til det er lysebrunt i smør. Det avkjøles, legges i en passende vase/bolle lagvis med syltetøy, stikkelsbærgrøt, rabarbragrøt eller liknende. Vispet krem på toppen.
Jeg valgte å bruke bringebærsyltetøy, da det var det jeg hadde for hånden. Men denne desserten kan man ha utrolig mange variasjoner av ettersom hva man vil ha mellom lagene :-)


Det var utrolig godt! Og så kjapt å lage! Jeg gleder meg til å teste ut denne til sommeren, da man kan velge mellom så mye spennende bær og frukter :-))


På lørdagen prøvde jeg ut en oppskrift som jeg fant i en bok jeg kjøpte for ikke så lenge siden: Damernes haandbok. Uundværlig raadgiver for damer i alle samfundslag av Agnes Norman. Kristiania 1917.
Oppskriften var skrevet for hånd på et ark, og lå gjemt blant sidene i boka. Oppskrift på den ene siden, og diverse skriblerier på den andre. Det forundrer meg ikke om arket er ikke langt unna like gammel som boka, for ordbruken minner veldig om den tiden. Dog jeg er ingen ekspert ;-)Oppskriften har ingen navn, det er bare listet opp ingredienser, og til slutt "landsmel saa de kan trilles ut.." noe som indikerer at det er en oppskrift på kjeks. Det var utrolig spennnende, og måtte selvfølgelig prøves ut!

Ukjent oppskrift på kjeks  (fremgangsmåte fra meg)

2 egg
100g sukker
200g smør
5 mandeldråper
2 ts bakepulver
Nok hvetemel til at det blir en fast deig, ca 250g.

Sett stekeovnen på 180°C.
Bland hvetemel, bakepulver og sukker. Smuldre i smøret med hendene til deigen er grynete og smøret er blandet godt inn. Pisk eggene lett, ha i mandeldråper, og bland det i deigen. Arbeid deigen raskt og godt sammen. Stikk ut deigen i ønskede former, eller i bare enkle firkanter. Settes på stekeplate med bakepapir og stekes i ca 10 min til de er gyldne.


De var kjempegode, og hver eneste en forsvant i løpet av kvelden ;-) Utrolig spennende!Ha en fortsatt flott uke! :-) 

3 kommentarer:

 1. Ja-ha så det var kjeks som sto på "lappen"
  de så jo gode ut også ;)

  Så flinke dere er - og modige - setter igang med all ting ombygging av både kjøkken og stue pluss nytt rom på loftet !
  Jeg tar av meg hatten for dere
  (hvis jeg hadde en :)))

  SvarSlett
 2. Så flinke dere er til å pusse opp!Dere har jo gjort masse!
  Artig med alle de gamle oppskriftene du har.Kjeksene så veldig gode ut.Kanskje noe jeg skal prøve meg på til barnebursdager i helgen:)

  SvarSlett
 3. Ser ut til at oppussingen går unna, og så fint det blir! Dere er flinke :)

  Godt at du får tid til litt baking og matlaging innimellom. Veldig artig med de gamle oppskriftene du prøver ut. Tilsløret grovbrød kunne minne litt om tilslørte bondepiker. Det så godt ut også, tror jeg vil prøve den en gang..
  Morsomt at du prøvde en navnløs oppskrift, og at resultatet ble så godt :)

  Lykke til videre med oppussingen!

  SvarSlett