torsdag 29. mars 2012

Straks påske..

Jammen er det ikke straks påske allerede. Det skal bli godt med ferie, selv om planene er mange også i ferien. Lammingen er rett rundt hjørnet, og det er mulig at det blir lam alt i påskeuka.

I går ble søyene klippet, og dermed er siste forberedelse gjort. Kirsten, naboen vår som også har sau, tok et skippertak i går, og etter tre timer var alle fire søyene mine straks mye mindre i omfang ;-) Jeg har aldri i mitt liv klippet et dyr før, så var mektig stolt over å ha klart å tatt en søye med litt hjelp fra Kirsten. Det tok nesten en time for meg med den ene, men kanskje jeg er kjappere når påsken er over. Jeg skal nemlig hjelpe Kirsten med å klippe hennes sauer, og hun har maange fler enn meg ;-)

Første søya klippet..

Tidligere i uka hentet jeg 12 kyllinger. 6 brune italienere og 6 store svart silke. Har lyst å ha litt flere raser, samt selge litt mer egg. De koser seg under varmelampe frem til de blir litt større. Nydelige er de der de fyker rundt i sin midlertidige boligboks ;-) Jeg tok også med meg 3 kalkunegg som jeg tenkte å prøve å få klekt.  De kommer fra samme sted som kyllingene. Blir spennende å se om det blir noe av ;-)

De er rimelige store, og lar seg ikke pille på nesen. Her er en 15 kg tung kar som ikke var fullt så glad for besøk. Både jeg og mannen måtte pent flytte oss når han fant det for godt. Kan bli interessant å ha i hagen ;-)


Ellers så tenkte jeg at jeg skulle legge ut en oppskrift jeg fant i "Fra oldemors kjøkken" utgitt av Østfold Bondekvinnelag i 1998.


Klotvelling (Fra Rakkestad i 1890-årene)
Kløtter:
2 kopper melk og 1 egg vispes lett sammen. Ha i en klype salt og 2 klyper sukker og hvetemel til en tykk grøt. Kan gjerne stå og svelle en stund.

Kok opp ca 1 liter melk. Legg kløttene i melka med en spiseskje (1 ss røre blir 1 kløtt), ikke for store, og ikke for mange så de klistrer seg sammen. La disse trekke en stund i den kokende melka i ca 10 min. Serveres med sukker og kanel.

Det var smakte virkelig, og like godt som risengrynsgrøt!

Randi og Tulla kom med gode tips til matlagingen, ellers hadde jeg nok ikke helt skjønt hvordan det skulle lages ;-)


Riktig god påske alle sammen!

4 kommentarer:

 1. Kul kalkun, og god påske!:)

  SvarSlett
 2. Så hyggelig med en liten oppdatering. Du finnner på så mye spennende!

  Artig at du har fått med deg kalkunegg! Hold oss oppdatert:-D. Sånt er ganske gøy og spennende:-D!

  SvarSlett
 3. Håper du har hatt en fin påske, og at resten av saueklippingen gikk bra.
  Så spennende med kyllingene og kalkuneggene, gleder meg til å høre mer om det etterhvert.

  Alltid artig å høre om de gamle rettene du lager :)
  Ha en flott uke :)

  SvarSlett
 4. Hi, have you seen this blog? http://foodhistorjottings.blogspot.com/
  I saw it today and I immediately thought of you :). It is very inspiring!

  Eva (from Let hem boyle..)

  SvarSlett