onsdag 12. august 2015

Kjøkkenhagen i fjor og i år..

Det har vært en noe kjølig sommer i år, med en uke i starten av juli hvor det var over 30 grader. Ellers har det vært stort sett mellom 16-23 grader, men helt ned til nesten frost om enkelte netter. Og generelt nå i august er nettene forholdsvis kjølige.

Regnet har det gjort i ganske passe mengder, så det har ikke vært nødvendig med så mye vanning. I fjor var det tropevarme stort sett mesteparten av sommeren, og lite regn, så da ble det vanning, opptil to ganger om dagen. Det savner jeg virkelig ikke.

Nei, det er deilig med en kjøligere sommer, så lenge sola likevel titter frem. Så mye enklere å holde på med ting og være aktiv. Men kjøkkenhagen vokser ikke like fort og godt. Og det sees i den veldige forskjellen i vekst og avling i forhold til i fjor. Men så er det viktig å huske på at det var en unormal varm sommer, og det er ikke vanlig med så stor vekst her hos oss. Da må drivhus til.Mais, tomater og agurk fra kjøkkenhagen i starten av august -14.


 September -14, begynner å ta inn siste rest.


En stor milepæl nådd; alt fra egen hage; rødløk, salat, tomater, agurk og mais. 
Aldri vært så gøy å lage salat før ;-)


2015: Kjøkkenhagen befinner seg fortsatt stort sett på verandaen også i år. Med noe i hagen, blant annet noen tomatplanter og løk. 

Bilde fra slutten av juni. Potetene har vokst over alle støvleskaft, og kan sees helt i hjørnet til venstre. Har sett noen poteter dukke opp, og de har jeg dekket over igjen. Så forhåpentligvis blir det noe under jorda også!


Alltid koselig å kunne se rett på kjøkkenhagen fra stua. Det var ikke så varmt i år, så det ble mange timer på verandaen i sola for å spinne lin. Det støver veldig, så foretrekker å gjøre det ute om sommeren. Og koselig å ha selskap av mais og tomatplantene, selv om samtalene ble få ;-)

Så langt i år:
Tomater: noe modnet og høstet, mye gjenstår, så det blir å plukke utover høsten
Agurken: har fått litt størrelse, men er ennå ikke plukkeklar. Jeg har bare 3 stk agurkplanter i år. (Hadde 10, men fikk desverre overgjødslet de andre etter litt feilberegning.)
Mais: Kolber dukker såvidt opp nå
Løk:  God i gang, ser lovende ut
Poteter: Ser svært lovende ut
Melon: Ikke tegn til blomster, så de blir for sene
Paprika: En plante igjen paga skadedyr som tok knekken på de andre. Den har ikke satt blomster, så den blir nok overvintret for tidlig avling neste år.
Salaten: er ikke like aktiv lengre, så der må jeg nok se meg nødt til å handle litt snart istedet. Vokser sent, selv etter godt med gjødsel. 
Ertene blomstrer nå, så noe i tvil om de kommer til å gi noe. 

Det er godt sommrene er forskjellige, lærer virkelig mye av å se hvordan det påvirker plantene og avlingene de gir, og ikke minst å se etter løsninger til neste sommer.

 


2 kommentarer:

 1. Du er uansett flink, som driver med alt dette !
  Alle feiler og mislykkes, både titt og ofte, men det er jo feilene
  man lærer av har jeg hørt
  Og jeg har jo med egne øyne sett hvor frodig det er hos deg :)
  Stå på !!!

  SvarSlett
 2. Takk for det Randi! Noe å eta på blir det alltids, og det er bra nok for meg ;-)

  SvarSlett