søndag 24. juni 2012

Juni..

Da var det gått en måned siden sist allerede. Jeg har ikke hatt så veldig lyst til å blogge for tiden, så da har det blitt lagt litt til siden, men det er så kjekt å ha oversikt over hva en har gjort, så da skriver jeg det ned i en litt større oppdatering :-)

Jeg har tatt opp igjen litt hobbyer som det er altfor lenge siden jeg har fått gjort, blant annet ystingen. Og jeg har endelig fått begynt å lære meg spinning. Utstyret til både ystingen og spinningen har jeg hatt lenge, men ikke fått rotet meg til noen av delene før nå.

Det er nesten ett år siden jeg ystet sist, når jeg var på budeie-kurset i fjor sommer, så jeg var spent på om jeg husket alt. Men nettopp derfor var det viktig å få tatt det opp igjen, før alt gikk i glemmeboka.

Dette er fra ei ukes tid siden, og jeg har fått ystet en gang til denne helga. Fått dilla når jeg først kom i gang igjen :-)



 Her er ostemassen som puttes oppi osteformen.


 Klar til å stå ett døgn mens mysen renner av.

  
 Og dermed var det i gang med primkoking. Jeg brukte ikke sirup denne gangen som vi gjorde på kurset, bare brukte fløta som ble separert fra melka. Primen ble kjempegod, og enda en gryte står og koker prim nå mens jeg skriver dette :-)


I gang med å spinne etter å ha fått god hjelp av ei jeg kjenner som virkelig er god på dette. Fikk låne en rokk av henne som var lettere å lære på. Nå gjelder det å øve, øve og øve..




 Tomatplantene har blitt veldig fine i år og alle har store fine tomater, og jeg er mer fornøyd enn de jeg hadde i fjor, men agurkplantene har gått dårlig i år. De ble store og fine alle sammen, fikk flere agurker, bare for å visne og dø nesten alle sammen. Ser ut som en slags sykdom som har rammet de. Så det må jeg nok få undersøkt nærmere og være klar over til neste år. Paprikaen har først begynt å blomstre nå, så det har tatt litt tid, men håper på at det blir noe ut av dem. Ellers så er det fortsatt i gang med gul løk, erter, reddiker, salat og gulerøtter. Blir spennende å se hva det blir ut av dem etter hvert :-)

 Om ei uke skal disse 20 eggene klekke, satse på at alt har gått som det skal :-)


Håper alle har hatt en flott sankthans, fortsatt god søndag!



fredag 25. mai 2012

Pinsehelg..

Da var det siste helg i mai, og det er omtrent som å være i syden! Nydelig vær og med temperaturer over 30 grader er ganske utrolig. Nå vokser alt med rekordfart i hagen, og plutselig må man huske på å sjekke oftere at ingenting tørker ut ;-) Kveldstemperaturene er gjerne rundt 23-25 grader til langt utover de sene timer.

Siden sist har det dukket opp 6 kalkunkyllinger her, samt 10 lyse Sussex kyllinger, og om halvannen uke kommer det ca 14 dverg Kochin kyllinger også, samt mulig noe ekstra som jeg tar med meg hjem;-)

Ellers så koser sauene seg på beitet, og alt står bra til med dem. Kjøkkenhagen er godt i gang med agurker, samt blomster på tomatplantene. Paprikaen er litt tregere, men det har begynt å bli god størrelse på den også.

Det har dukket opp isbergsalat, gul løk, samt erter. De har ikke kommet så langt ennå, men har virkelig fått fart på seg denne uka paga varmen. I går sådde jeg reddiker og mer salat, samt at det blir gulrøtter også i helga. En hardfør plommetre har også dukket opp hos oss, og ble plantet på onsdagen. Flere frukttrær blir det helt sikkert i løpet av sommeren.

Det er noe med den følelesen man får ved å se frukttærer, bærbusker og grønnsaker  i hagen, en slags tilfreds følelse over at man gjør noe lurt kanskje? ;-)




 Vi vil ha kos! ;-)



 Kalkunkyllingene under varmelampe


 En av agurkplantene som står på kjøkkenet, det meste annet står nå ute.

 Timian og en pottetomatplante :-)

Ha en flott langhelg alle sammen!




fredag 11. mai 2012

Mai..


Da er vi jammen godt ut i mai allerede. Det er ille fort tiden flyr nå. Været har vært litt kjedelig så langt med mye regn og kjøligere dager. Merker at energinivået blir noe redusert når det bare laver ned ute, upraktisk når  det er mye som skal gjøres ;-)

I morgen er det tid for å få ut sauene og lamungene på beite, og tenker de kommer til å bli rimelig begeistret for det. Har plukket ei bøtte med gress til dem hver dag nå, og de kaster seg over meg når de skjønner hva jeg har med meg ;-)

Ellers så begynner kyllingene jeg kjøpte i mars å få litt størrelse på seg. De er vel allerede nesten to måneder gamle, og små gal kan høres fra hanene i flokken, dog noe rustne, ikke greit med stemmeskifte ;-) Håper på å kunne få de ut snart, det har vært så surt vær ute, så jeg har latt være enn så lenge.

Har bestilt flere kyllinger, denne gangen dverg kochin, 14 stykker, og mulig noen kalkunkyllinger om de har som jeg henter i starten av juni. Jeg har ventet ganske lenge på en rugemaskin jeg har bestilt, men siden det desverre tar sånn tid med å få den, så regner jeg med at det ikke nytter å få ruget ut de kalkuneggene jeg kjøpte da de er så gamle nå. Prøver meg nok lell, men de skal helst settes i gang senest 10-14 dager etter de er lagt. Kalkuner blir det nok på den ene eller andre måten ;-)

Innimellom dyrestell er det småting på huset som gjøres, stell av plantene som jeg sådde frem, samt håndarbeid  på kveldinga. Tiden går iallefall, og den ene dagen forvinner inn i den neste... God helg, og god 17. mai!

  

søndag 29. april 2012

Oppdatering..

Da var det jammen på høy tid med en oppdatering. Tiden flyr, og det har vært masse å gjøre. Venter fortsatt på roligere tider ;-)

Lammingen har vært, og de fire søyene mine fikk til sammen 7 lam. Veldig fornøyd med det! Noen utrolig spennende, lærerike og tankevekkende opplevelser å ta imot lam fra egne søyer. Fikk  heldigvis god hjelp av nabofruen Kirsten, og ikke minst Randi i løpet av fødslene. Et par av søyene var jeg alene om, som både var spennende og litt skummelt. Ei søye klarte seg uten hjelp, men de tre andre trengte hjelp. Så da har man jammen vært med på å få lam ut av søyemor, helt utrolig å oppleve.

Lar bildene tale for seg selv, de ble sluppet ut for første gang i dag, og det var stasfor dem å se hvor stor verden egentlig var!






Tar med bilder fra grønnsakene jeg har sådd, samt ferdig oppusset stue, nesten ferdig kjøkken og loftet som har blitt ferdig hobbyrom :-)

Agurken har allerede begynt å blomstre, små agurker kan skimtes.





Hobbyrommet <3




Da skal jeg titte litt på bloggene deres, og prøve å få til litt oppdatering oftere ;-) Ha en flott første uke i mai <3

torsdag 29. mars 2012

Straks påske..

Jammen er det ikke straks påske allerede. Det skal bli godt med ferie, selv om planene er mange også i ferien. Lammingen er rett rundt hjørnet, og det er mulig at det blir lam alt i påskeuka.

I går ble søyene klippet, og dermed er siste forberedelse gjort. Kirsten, naboen vår som også har sau, tok et skippertak i går, og etter tre timer var alle fire søyene mine straks mye mindre i omfang ;-) Jeg har aldri i mitt liv klippet et dyr før, så var mektig stolt over å ha klart å tatt en søye med litt hjelp fra Kirsten. Det tok nesten en time for meg med den ene, men kanskje jeg er kjappere når påsken er over. Jeg skal nemlig hjelpe Kirsten med å klippe hennes sauer, og hun har maange fler enn meg ;-)

Første søya klippet..

Tidligere i uka hentet jeg 12 kyllinger. 6 brune italienere og 6 store svart silke. Har lyst å ha litt flere raser, samt selge litt mer egg. De koser seg under varmelampe frem til de blir litt større. Nydelige er de der de fyker rundt i sin midlertidige boligboks ;-) Jeg tok også med meg 3 kalkunegg som jeg tenkte å prøve å få klekt.  De kommer fra samme sted som kyllingene. Blir spennende å se om det blir noe av ;-)

De er rimelige store, og lar seg ikke pille på nesen. Her er en 15 kg tung kar som ikke var fullt så glad for besøk. Både jeg og mannen måtte pent flytte oss når han fant det for godt. Kan bli interessant å ha i hagen ;-)


Ellers så tenkte jeg at jeg skulle legge ut en oppskrift jeg fant i "Fra oldemors kjøkken" utgitt av Østfold Bondekvinnelag i 1998.


Klotvelling (Fra Rakkestad i 1890-årene)
Kløtter:
2 kopper melk og 1 egg vispes lett sammen. Ha i en klype salt og 2 klyper sukker og hvetemel til en tykk grøt. Kan gjerne stå og svelle en stund.

Kok opp ca 1 liter melk. Legg kløttene i melka med en spiseskje (1 ss røre blir 1 kløtt), ikke for store, og ikke for mange så de klistrer seg sammen. La disse trekke en stund i den kokende melka i ca 10 min. Serveres med sukker og kanel.

Det var smakte virkelig, og like godt som risengrynsgrøt!

Randi og Tulla kom med gode tips til matlagingen, ellers hadde jeg nok ikke helt skjønt hvordan det skulle lages ;-)


Riktig god påske alle sammen!