tirsdag 28. desember 2010

Tirsdag..

Da var juleferingen over, og nyttårsaften står for døren. Etter en koselig julaften ble første dag jul startet med at jeg oppdaget at hønene hadde begynt å hakke veldig på hverandre. Voldsom fjørplukking på stjertene til hverandre. Jeg kunne ikke helt forstå hva som var årsaken, de hadde jo masse plass. Men etter å ha lest meg opp på årsakene til adferden, skjønte jeg fort at de kjedet seg jo. Og rart med det i grunn, det var ingenting som stimulerte hønene til å være aktive igjennom dagen nå som de er inne om vinteren. Ikke kunne de gjemme seg for hverandre heller, da det ikke var noe å gjemme seg bak.

Så da startet jeg rett etter frokost med å innrede hønsehuset med diverse møbler, et skuffeskap som de både kunne gjemme seg bak, og verpe i skuffene, opp med hyller med bruer som de kunne gå på. Forautomaten ble fjernet og maten lagt i små plastkasser som ble plassert både på hyllene og på golvet, slik at de må bevege seg for å finne maten, og ikke stå på ett sted og spise. Det ble også lagt frem verpekasser på hyllene. Det ble satt opp en lav vegg for å skille hønserommet i to, slik at de faktisk måtte fly opp på veggen og hoppe ned igjen for å komme på andre siden av rommet.

Jeg fjernet også lysrør i taklysa i hønsehuset, for å dempe lyset litt på dagen, de skal ha ca 14 timers lys, men reduserte mengden lys de får. Etter 6 timers arbeid så det slik ut. Hønene gikk fort igang med å undersøke de nye omgivelsene. De får mye mer trim nå med så mye å styre med, og det ser ut som de trives mye bedre. Ikke noe tegn til fjørplukking lengre(*banke i bordet*). Det er mye en nybegynner må lære om hønsehold ;-)
På kvelden var vi i Kongsberg hos mamma og pappa. Vi fikk vite at mormor hadde havnet på sykehuset. Hun hadde falt og slått seg og de mistenkte brudd. Det viste seg senere at det var bekkebrudd. Så hun er innlagt på sykehuset i romjula :-/


Andre dag ble jeg syk, med kvalme og feber, som jeg vært siden. Vi skulle egentlig på julemiddag hos svigermor på annen dag, men det var jeg for dårlig til, da jeg stort sett har vært senge/sofaliggende.  For å få tiden til å gå har jeg dermed skjerm-gloing som hovedaktivitet i disse dager;-)

Fortsatt god romjul!

4 kommentarer:

 1. Så flink du er !!!
  Som en liten tilleggsopplysning, vi hadde ei kasse med sand som hønene kunne sparke litt i ent fylle kråsen med litt små steiner derfra også :) Hvis du spør HV så har han nok litt sand på lur.....
  God bedring til deg .....

  SvarSlett
 2. De har både grov sand og skjellsand, så det er ikke noe problem, så de får nok dekt behovene sine :) Men tips er alltid velkomne! :-)

  SvarSlett
 3. Du tar godt vare på hønene! På bildene ser det ut som de fryder seg med å undersøke og prøve ut alt det nye du har satt frem til dem. Virkelig flott! Og interessant å lese om også!

  Ønsker deg god bedring, og håper du får en fin romjul videre, og nyttårsaften :)

  SvarSlett
 4. Tusen takk, veldig koselig å høre! =)
  Kos deg masse i jula du også, og godt nytt år når den tiden kommer! :)

  SvarSlett