mandag 14. november 2011

Engelske juledrikker og lefsebaking..

Da var vi alt godt utti ei ny uke :-) Det har ennå ikke kommet snø, og det er i grunn ganske deilig, for det blir helt sikkert mer enn nok av den når den først kommer ;-)

Jeg testet ut noen gamle tradisjonsdrikker fra England på lørdagen. De bestod for det meste av rødvin, og var varme drikker som ble som oftest servert om vinteren, gjerne som puch. Mengdene av ingredienser er som regel aldri spesifikke, men noe som man finner ut av etter smak og behag :-)

Bishop er kanskje et rart navn på en alkoholdrikk, men navnet kom ikke av at den var populær blant fyllete biskoper på 1800 tallet, men fordi fargen minnet nettopp om fargen på biskopens kappe. Det var en populær drikk for reisende om vinteren, når turene med hest og kjerre var lange og harde. Reisende som kom til et vertshus ville gjerne ha noe som varmet godt fra innsiden, og for mange ville drikken Bishop være ypperlig til dette. Nå til dags blir den fortsatt brukt som noe godt å varme seg på, men er veldig vanlig til jul.

Bishop:
Rødvin
Sitrusfrukt
Krydder (nellik og kanel)
En kopp varmt vann

Hell rødvin i en kjele, sammen med hva du skulle ha av sitrusfrukt liggende. Jeg brukte en halv appelsin til 4 dl rødvin, men det er smak og behag. Stikk hele nelliker inn i frukten Legg en kanelstang oppi kjelen sammen med frukten. Varm det hele opp til det er passe varmt, og hell en kopp varmt vann oppi for å tynne ut litt. Ikke la det bli varmere enn 80 grader, da det er temperaturen som får alkoholen til å koke. Sil ut blandingen i en punchbolle og server mens det er varmt.Negus
Negus er en drikk som Oberst Francis Negus fant opp på 1700- tallet. Mange mener fordi han trengte noe godt og varmt drikke når han var politisk aktiv i England. Husene de satt i under møtene var nemlig svært kalde og trekkfulle. Drikken Negus er nevnt i mange kjente romaner, som blant annet i Jane Eyre av Charlotte Bronte, og i Mansfield Park av Jane Austen :-)

På 1800 tallet ble denne drikken gitt til barna i barneselskap. Mengden under var nok til 9-10 barn. Men i dag er det nok ikke fullt så populært å gjøre det samme ;-) Derimot finnes det faktisk alkoholfrie versjoner, hvor de bytter ut vinen med f.eks eplejuice ;-)

Ingredienser:
600 ml rødvin
1,1 liter kokende vann
115g sukker
1 sitron
Revet muskatnøtt(smak deg frem)

Gni sukkeret sammen med revet skall fra sitronen, til sukkeret får en gul farge. Bland sammen sukker, muskatnøtt og sitronjuice i en bolle med vinen. Hell over kokende vann, og drikk når den er passe varm :-)

Jeg prøvde begge to, og må si jeg faktisk likte Negus bedre enn Bishop, antageligvis fordi den var litt søt med sukkeret i. Kommer definetivt til å lage det flere ganger, som alternativ til gløgg. Syntes det var absolutt veldig godt, og kjempemoro å teste ut! Det er spennende å prøve noe som er så gammelt, men som for meg er helt nytt og spennende ;-)


I dag har jeg storkost meg med lefsebaking med Randi fra bloggen mormor-tanker! Vi begynte halv elve med å handle inn det vi trengte på butikken, og gikk i gang med en gang etter at vi kom hjem til Randi.


 Randi viser meg hvordan deigen skal lages :-)


 Det ble 26 emner ut av deigen :-)


Deigen stod ei stund før vi begynte kjevling og steiking. da tok vi oss en tur til Veggli imens :-)


 Vel inne igjen med ferdigstekte lefser, og i gang med smøring.


Kjempefine og deilige lefser! Det ble da en liten haug på hver av oss, men vi tar nok en runde til med kjevlene før jul ;-) Mannen kom også opp en tur, og vi spiste kjempegod lapskaus, vafler og smakte på lefsene. Skal jammen ikke klage på serveringen derborti :-))

Tusen takk for en herlig dag Randi! Det var utrolig moro å bake med deg, og gleder meg til neste gang :-)) Og takk for genseren forresten ;-)


Ha en flott uke alle sammen :-)

3 kommentarer:

 1. Oj, det hørtes ut som spennende drikker. Jeg kjenner ikke til noen av dem, men dette er noe jeg absolutt kunne tenke meg å prøve å lage en gang. Veldig artig å høre om :)

  Lefsene ser superfine ut! Så flinke dere har vært.

  Ønsker deg en fin ny uke :)

  SvarSlett
 2. hei Heidi Takk for oppskriften på gode og varme drikker. De skal jeg lage senere i vinter. Jeg liker slike tradisjonsrike oppskrifter. Bringer med seg et brus av tiden.

  Så artig at du har vært med på lefsebaking.det så koselig ut!

  Klem

  SvarSlett
 3. Lefsebaking så gøy ut.Har kjøpt steketakke vi også,så vi skal snart prøve oss på noen lefser:) Får vente til neste år med å prøve rødvinsdrikkene;)

  SvarSlett