søndag 27. november 2011

Mince Pies og Christmas cake..

Da var det jammen helgen i første advent. Jeg har vært syk stort sett hele uka, så det i kombinasjon med mye jobb har ført til lite oppdatering. Men nå stiller jeg opp med friskt mot igjen ;-)

Forrige helg lagde jeg engelske Christmas cake, og Minced Pies. Denne helgen gjentok jeg bakingen, med andre oppskifter for å teste ut litt forskjellig oppskrifter på disse. Noe som innebærer at jeg faktisk har hele tre Christmas cakes som står i kjølerommet vårt og som skal dynkes med mørk rom en gang i uken de neste ukene før jul. Mangler ikke på godt å spise her i gården nei ;-)

Tenkte jeg skulle legge ut oppskriftene som jeg brukte:


Christmas Cake

Ingredienser:Forberedelse 1 uke i forveien:
750 g fruktblanding (se tips)
1 sitron
1 dl mørk rom eller brandy

Kakedeig:
300 g smør
300 g brunt sukker
6 store egg
150 g mørk sirup
550 g hvetemel
1,5 ts bakepulver
0,5 ts nellik
0,5 ts kanel

Til dynking:
mørk rom eller brandy (mengden bestemmer du)
tykk aluminiumsfolie til å ha rundt kakeformen

Dekking av kaken:
3 dl aprikossyltetøy
1 kg råmarsipan (se tips)

Royal Icing (hvit sukkerpasta):
3 plater gelatin
4 ss kokende vann
2 ts sitronsaft
60 g flytende glykose (se tips)
1 kg melis (se tips)

Pynt:
rød og grønn farget marsipan
sølvkuler

Fremgangsmåte:Forberedelse 1 uke i forveien:
Hakk opp den tørkede frukten (se tips) og ha den i en bolle. Bland med revet sitronskall og presset saft fra sitronen, rom eller brandy. Dekk bollen godt til med plast og la den stå i kjøleskapet en ukes tid. Rør i blandingen av og til.

Baking av kaken:
Pisk mykt smør luftig med brunt sukker. Pisk inn eggene, ett om gangen. Pisk godt mellom hvert egg (dersom smørkremen skiller seg, hjelper det å piske inn et par spiseskjeer av hvetemelet). Pisk så inn sirupen. Sikt mel, bakepulver og krydder og bland i til du får en jevn og klumpfri deig. Rør inn fruktblandingen.

Ha deigen i en rund kakeform (26 cm i diameter) med bakepapir i bunnen. Jevn til overflaten. Stek kaken på rist nederst i ovnen ved 150°C i ca 2 timer. Legg et stykke bakepapir over kaken på slutten av steketiden dersom den virker for brun på toppen. Avkjøl kaken i formen.

Dynking:
Ta kaken ut av formen og fjern bakepapiret. Vask formen og sett kaken tilbake. Dekk undersiden av formen og kantene godt med aluminiumsfolie (dette forhindrer at alkoholen renner ut). Bruk grillspyd eller tykk pinne og stikk dype hull ned til bunnen av kaken. Dynk den med rom eller brandy. Pakk hele kaken inn med folie og la kaken stå kjølig. Dynk den om igjen, 1 gang i uken (minst).

Dekking av kaken:
Sett kaken på et passende kakefat. Varm opp aprikossyltetøyet og press den igjennom en sil, slik at klumpene fjernes. Smør syltetøyet jevnt over hele kaken. Kjevle deretter ut marsipanen (se tips) og legg den som et lokk over kaken. Skjær vekk overflødig marsipan.

Royal Icing:
Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 10 min. Klem ut vannet og smelt gelatinen i 4 ss kokende vann. Rør i sitronsaft og glykose (se tips). Elt så inn melis helt til du får en sukkerpasta som er smidig og lett å forme (se tips). Kjevle den så straks ut og dekk kaken (se tips). Bruk hendene til å stryke sukkerpastaen jevnt rundt hele kaken. Klem den godt inntil kaken. Skjær bort overflødig masse.

Pynt:
Pynt kake med farget marsipan og sølvkuler.

Tips:Kaken er tidkrevende, men siden kaken kan lages over flere dager, er den likevel helt overkommelig.

Eksempel på ingredienser til 750 g fruktblanding er:
400 g rosiner
100 g aprikoser
100 g apsikat
100 g fiken
50 g cocktailbær

Råmarsipan fås kjøpt i de fleste store matbutikkene. Se etter lilla rull fra Odense ("Ekte marsipan").

Glykose fås kjøpt på apoteket. Glykose er nødvendig for å få sukkerpastaen til å bli smidig.

Det kan godt hende at du trenger mer melis når du skal lage sukkerpastaen. Elt inn melis til deigen kjennes smidig og er lett å forme. Bruk ekstra melis til utkjevlingen.

Sukkerpastaen må kjevles ut med en gang. Lar du den stå, vil den stivne og bli umulig å håndtere.

Royal Icing (sukkerpasta/sukkerfondant) kan også kjøpes ferdig gjennom CACAS.

Kaken er holdbar i evigheter. Den kan også fryses.

(Oppskrift fra detsoteliv.no)

Minced Pies.
Så var det Minced Pies. Minced Pies oppstod på rundt 1600-tallet, og har dermed vært en tradisjon i århundrer i England. Opprinnelig ble disse paiene laget med stort sett kjøtt og lite av det søte, da de søte ingredisensene var svært dyre på den tiden og ikke lett å få tak i. Etterhvert endret dette seg. Ingrediensene sank i pris og ble lettere å få tak i, noe som førte til at kjøttet ble mer overtatt av de søte ingredisensene, og blir i dag ofte laget helt uten kjøtt.


Oppskriften er fra en engelsk kokebok jeg har i samlingen min.

225g epler fint hakket i biter uten kjerne
110g gram revet fett (jeg tok ikke dette med, men det er faktisk vanlig å ha med selv om paiene er kjøttfrie)
175 g rosiner
110g sultanas (en annen rosintype, jeg droppet denne uten å erstatte den med noe)
110 g rips
110g kandisert finhakket skall (jeg valgte appelsinskall fra ferdig pakke i butikken, velg hva du selv vil. Feks fra ulike sitrusfrukter)
175 g brunt sukker
Saften og raspet skall fra 1 sitron og 1 appelsin
25g skåldede mandler fint hakket
2 ts kanel
1 ts revet muskatnøtt
3 ts konjakk

Putt alle ingrediensene i en bolle, og rør godt. La det stå over natten i kjøleskapet.
Neste dag: varm opp gradvis, men ikke la det koke, la det stå og trekke i 45 min. Avkjøles.

Jeg jukset litt og brukte ferdig butterdeig i butikken til disse paiene. 

Når innholdet er ferdig avkjølt, fyll opp formene som du har gjort klare med butterdeig, og smør paiene med eggeplomme evt. melk før du putter de i en forvarmet ovn på 200 grader i ca 30 min.
Dryss gjerne litt melis over og serveres lunken :-)

Det er virkelig utrolig moro å smake på noe man har laget selv som hører til tradisjoner fra et annet land. For meg vil det alltid bare være England, min store fasinasjon. Kanskje jeg var en gårdskone på den engelske landsbygda i mitt forrige liv? Føles sånn ut ;-)

Ha en flott søndag! :-)


3 kommentarer:

 1. Flotte kaker og paier. :)

  God bedring!

  SvarSlett
 2. Kjempespennende bakst! Artig at du prøver så mye forskjellig, og morsomt å høre om erfaringene dine. Paiene så flotte ut! Ingen tvil om at det blir mye godt på dere i jula :)

  Fortsatt god bedring! Og ha en fin første advent :)

  SvarSlett
 3. Hei
  Tusen takk for at du deler opskriftene og viser julekaken du bakte. Engelske julekaker og tradisjoner er så bra og så spennende.

  Paiene dine så så utrolig fine ut!

  SvarSlett