onsdag 25. januar 2012

Heklede skatter..

I dag fikk jeg noen virkelig flotte gaver på jobb av Anne, naboen vår. Til jul hadde jeg fått den flotte ostepynten hun hadde laget selv, med heklet bånd til å knyte rundt osten, en flott liten duk å ha den på, og ikke minst en liten strikket hvit mus! Den var så artig, og måtte vises frem! Utrolig oppfinnsomt!

Tidligere i januar spurte jeg om hun hadde lyst til å prøve seg på å lage lue til norgesglass mot betaling, eller bytte mot egg. Og jammen fikk jeg store øyne når jeg så hva hun hadde laget! En utrolig vakker heklet lue med blå tråd til å feste med. Helt utrolig hva den damen kan lage! Hun hadde også med en liten strikket genser til glass med lys som jeg har. Gjett om disse skattene skal tas godt vare på! :-))På loftet mangler vi bare lister, så er hobbyrommet mitt helt ferdig! Mannen skal handle listene i morgen, og vi regner med at jeg kan flytte inn til helgen ;-) Det blir spennende, og da skal dere få se bilder. Endelig kommer rokken på sin rette plass! :-)

 I dag ble det en del matlaging og baking. Og da må jeg nesten legge ut mine nye prøvelser igjen ;-)

Matoppskrifter fra "A Thousand Ways to Please a Husband" av  Louise Bennett Weaver and Helen Cowles Le Cron (New York, 1940 edition).

Matlaging:

Bakte egg /baked eggs. To porsjoner
2 egg
2 dl melk
1/4 ts salt
1/8 ts paprika
2 ss brødsmuler
1 ss smør

Sett ovnen på 180 grader. Smør to former, gjerne små suffleformer med smør, og ha et egg oppi hver av dem. La de være hele. Bland salt og paprika inn i melken, og fordel blandingen i hver av de to formene.
Smelt smøret i en panne. Når smøret begynner å boble, putt oppi brødsmulene og rør et par minutter, og la smulene bli litt brune. Hell smulene oppi formene, og putt formene på stekeplaten midt i ovnen, og stek i 20 min.

Ferdig stekt.

Egget er blitt hardt, og rundt ligger den deilige krydrede blandingen. Det var utrolig godt! Ha gjerne en lett salat til, og evt. de gratinerte potetene under, ellers blir det litt lite for to stk. ;-)


Gratinerte poteter med bacon/Scalloped potatoes with bacon. To porsjoner.
450 gram poteter i tynne skiver (bruk gjerne ostehøvel)
3 skiver sprøstekt bacon i biter
1,5 ss mel
1,5 ss smør i biter
3/4 ts salt
1/4 ts pepper
2,5 dl melk

Sett stekeovnen på 180 grader. Smør inn formen du vil bruke. Bland sammen poteter, bacon, mel, smør, salt og pepper i en bolle. Puttes i kasserollen, og melka helles over. Stekes i ovnen i 45-50 min. Pass på å bruke en kasserolle som er stor nok, ikke la blandingen bli større enn 3/4 av kasserollen.

Her var det verken ost eller fløte i, men smakte kjempegodt likevel! Bacon gjorde virkelig susen!

Baking:

Yorkshire Pudding. Nok til 6 puddinger. Fra  A cooks tour of Britain" av Michael Smith 1984.
110g hvetemel
1 ts salt
1 stort egg
1,5 dl melk
1,5 dl vann
delfiafett eller annen fett til smøring av former

Sett ovnen på 230 grader.
Bland sammen mel og salt i en bolle. Ha opp i egget, og nok melk og vann til å lage en røre, spar resten av melka og vannet til senere. Visp godt sammen og la stå i ca 30 min.

Smur formene (jeg brukte et stort muffinsbrett), og putt brettet i ovnen. Når fettet ryker, gjør du kjapt klar røra ved å vispe i resten av melka/vannet. Ta formen ut av ovnen, hell oppi røre i formene til de er halvfulle, og putt muffinsbrettet i midt i ovnen. La stå i minst 20 min (i min ovn som ikke er helt bra, måtte de stå i 40 min, 20 min i 230 grader og 20 min på 200 grader), til de er godt hevet og godt gyldne.

Det er utrolig viktig at du ikke åpner stekeovnsdøra under steketiden, er de ikke ferdige synker de sammen og blir flate.

Ferdig stekte, de sank bittelitt da jeg prøvde å få de ut av formene, men holdt seg ganske bra heldigvis ;-)


Skal egentlig serveres sammen med en tykk saus i en kjøttrett, men den passer likegodt til syltetøy. Kjempegodt!


Ha en fortsatt herlig uke :-)

3 kommentarer:

 1. Oj, så mange forskjellige retter du har laget!! *imponert*
  Gratinerte poteter med bacon må være godt, det skal jeg prøve en gang :)

  Kjempefine gaver du har fått. Slike heklede luer til norgesglass er søte :)

  Nå er jeg spent på hvordan hobbyrommet blir. Tenker du gleder deg til å ta det i bruk.

  Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
 2. Jammen lager du mye spennende mat om dagen!
  Sånne hekleluer til norgesglass var jo kjempelurt!

  SvarSlett
 3. Dette så utrolig godt ut! Sånne bakte egg skal sannelig jeg også prøve å lage endag og Yorkshirepudding er jobare såååå godt.

  Ha en fin uke!
  Snakkes

  SvarSlett