lørdag 8. oktober 2011

Baking og feiring..

I dag feiret Hilde 40 års dagen sin, og jeg hadde lovet å ta med kake. Dermed satt jeg i sving med å lage Cappucino-kake på morgenen. Jeg tok en liten sjangs, for jeg hadde ikke testet oppskriften før, og heller ikke laget en slik kake tidligere heller, men satset på at det kom til å gå sånn nogenlunde greit :-) Og det gjorde det, bortsett fra at det ble oppgitt litt feil størrelse på kakeformen. For den jeg brukte ble for liten forhold til røremengde, og dermed måtte kaka stå i 1,5 time i oven istedet for de 30 min som var oppgitt. Den ble heldigvis fin når den fikk stått lenge nok, jeg bare flyttet den nederst i ovnen, og la over folie for at den ikke skulle bli brent. Neste gang bruker jeg større form enn den oppgitt ;-)

Og dommen? Kaka er kjempegod! Utrolig saftig og myk, med en veldig god smak. Skal absolutt legge den til favoritt-oppskriftene!

Her er oppskriften, tatt fra en blogg jeg følger; Marias salt og søtt:


Cappuccino-kake

Du trenger:
(til en 20x30 cm form, eller 23-25 cm rund springform (jeg brukte 24 cm, og det ble altfor lite). Hvis du skal lage en hel langpanne, doble oppskriften.)

250 g smør, romtemperert
150 g sukker
100 g lyst brunt sukker
275 g hvetemel
2 ts bakepulver
4 egg
150 ml (½ beger) rømme eller crème fraîche
1 ts vaniljeekstrakt (eller vaniljesukker)
1 ss kakaopulver
1 dl sterk kaffe

Glasur/pynt:
350 g Mascarpone (eller kremost)
150 g siktet melis
1 ts kakaopulver, til på drysse over til slutt
Mokkabønner, til pynt          

Først: sett ovnen på 180 C.
Ha smør og begge sukkertyper i en bolle, visp til det blir mykt og kremete. Tilsett eggene og visp til de er godt blandet inn. Sikt mel, kakaopulver og bakepulver rett over bollen.Tilsett rømme/crème fraîche, vanilje og kaffe, rør til alt er godt blandet.
Hell røren over i formen.
Sett i ovnen i ca 30 minutter (litt mer dersom du lager dobbel str), sjekk med en kakepinne eller tannpirker ved å stikke den inn i midten av kaken. Er den tørr når du tar den ut, så er kaken ferdig. Avkjøl.
Glasur: bruk en håndmixer for å mykne opp Mascarpone'n, ha oppi siktet melis og mix litt til. Spre utover den avkjølte kaken, pynt med et kakaodryss og moccabønner.

Her er resultatet, ferdig pyntet :-) Jeg  ble ikke helt fornøyd med selve dekoreringen. Spesielt vanskelig å få kakaostrøet til å se fint ut. Men det er nok øvelse som skal til :-)

Jeg handlet meg en del former i det siste, fra Cacas, som kan brukes til alt fra marsipan til sjokolade. På denne kaken brukte jeg et brett som hadde knapper og sløyfer som motiv. Dermed smeltet jeg kokesjokolade og la formen i fryseren. Etter noen minutter var de stive, og da er det om å gjøre å få de hele ut ;-)


Under fyllingen var det viktig å få dekket formene skikkelig, ellers vil luftbobler lage hull i sjokoladen


Artig å lage egen pynt!


En kjempetrivelig feiring! Herlige folk og gode kaker! :-)


Og slik så kaka ut etter at både små og store hadde kost seg. Et godt tegn på at den falt i smak ;-))


Jeg har bakt mer i dag, tradisjonelle skotske Shortbreads som er kjempegode til teen. Det skal jeg skrive om i morgen. God lørdagskveld! :-)
2 kommentarer:

 1. Grattis til jubilanten!
  Og kaka ble kjempefin. Nam! Tror jeg må prøve å bake cappuccinokake en gang.
  Stilig sjokoladepynt du hadde laget og pyntet kaka med.

  Ha en fin søndag, og god natt :)

  SvarSlett
 2. Hei ! Kaken så kjempegod ut! Takker for tips. Kunn egodt tenkt meg å prøve ut den:-D

  SvarSlett