torsdag 20. oktober 2011

Eplechutney og slakting..

Mandagen var en ganske travel dag. Først på dagen laget jeg eplechutney av en pose epler jeg fikk av Marit. Eplemos er det mer enn nok av, så tenkte jeg skulle prøve meg på chutney:-)

Oppskriften er fra denne boka :


Ingredienser: (nok til 3 glass a 5 dl)
1 kg epler
2 løk
2,5 dl hvitvinseddik eller eplesidereddik
3,5 dl sukker
1 ts pickleskrydder (pickleskrydder er en blanding av flere ulike krydder. Jeg valgte sennepsfrø, malt nellik og koriander)
1 ts malt ingefær
2 ss hakkede mynteblader
1 ts salt


Skrell eplene, fjern kjernehusene og skjær dem i båter. Hakk løken. Legg alle ingrediensene bortsett fra mynten i en kjele. Kok opp under omrøring. La blandingen trekke under lokk på svak varme til alt blir mørt, og chutneyen har fått en tykk konsistens. Det kan ta alt fra 30 til 60 minutter. Rør om av og til. Hvis ikke blandingen tykner, kan du ta av lokket når det nærmer seg slutten på koketiden. Tilsett myntebladene. Chutneyen helles på varme og rene glass ( la glassene stå i 10 min på 125 grader i stekeovnen for å få dem bakteriefrie) og sett på lokk.


Disse skal holde ett år om det blir hermetisert riktig og står i kjøleskapEllers så ble det to vær som ble slaktet på mandag ettermiddag. Det var på tide å få gjort før vinteren kommer, og 4 vær har jeg ikke behov for. Det er ingen moro oppgave, men er en del av det å ha dyr slik som sau. De to siste værene skal brukes i avl, så de skal få ha livets glade dager med mange søyer etter hvert.

Svein på gården er en erfaren slakter, så han tok seg av mesteparten av slaktingen mens jeg hjalp til. Jeg lærte utrolig masse, og det var veldig interessant å oppleve. (Jeg lar bildet under være så lite som mulig, så får de som vil heller klikke på det for å se større bilde.)


Her skal de dekkes til og henge noen dager før man tar parteringen av kjøttet :-)


Ha en fortsatt fin uke!1 kommentar:

 1. Boka er kjempekjekk å ha i bokhylla, mange spennende oppskrifter :)
  Så fint å ha venner som deler av overskuddsfrukt, og det er godt å få fylt opp hyllene i matboden før vinteren. Eplechutneyen så kjempegod ut!

  Jeg kan tenke meg det var interessant med slakting, men kanskje litt rart også når man kjenner dyrene.
  Lykke til med partering!

  Ha en fortsatt fin kveld :)

  SvarSlett