søndag 9. oktober 2011

Confetti Shortbread..

Tenkte jeg skulle skrive om Shortbreads som jeg lagde i går. Tradisjonelt er det en skotsk tradisjon, som ble lagd til spesielle anledninger, slik som jul og Hogmanay (skotsk nyttår), men blir i dag laget året rundt over hele verden. Det blir ofte sett på som det perfekte å ha ved siden av en varm kopp te :-)

Det finnes mange varianter av Shortbread, den jeg lagde, heter Confetti Shortbread. Oppskriften har jeg fra en bok jeg bestilte fra England, så jeg får oversette fra engelsk ;-)

Confetti Shortbread
1 kopp brunt sukker (ca 16 ss)
8 ss usaltet smør
1 kopp mel
1/4 ts salt
3/4 ts vanilje esktrakt (evt.vaniljesukker)
1/2 kopp hakkede valnøtter
1/2 kopp tørkede  kirsebær eller rips i biter

Sett ovnen på 150 grader. Visp sammen smør og sukker i mikser, tilsett sukkeret gradvis og miks til blandingen blir kremaktig. Bland inn mel og salt og miks godt. Ta oppi vanilje ektrakt. Press deigen oppi en 20 cm firkantet form ikledd bakepapir. (det hadde ikke jeg, så jeg bare brukte en stekeplate.Strø nøtter og bær over, og trykk det ned i deigen (jeg brukte rosiner, da jeg ikke hadde kirsebær eller rips)

Stekes midt i ovnen i 30-40 min, til den får en litt gylden farge.

Deles i passende små biter.

Klar til servering! De smakte kjempegodt, og er utrolig kjekke å ha i fryseren til uventet besøk. Godt til te og kaffen!


Ellers så fikk vi besøk i dag, og da tenkte jeg å lage noe jeg ikke hadde prøvd før, nemlig Elghakk. Det var så godt, at jeg legger ut oppskriften på det her også. Det blir absolutt en av mine favorittmiddager heretter.

Elghakk er kjent og kjær middagsrett i mange distrikt der det er mye elgkjøtt å få tak i. Den er enkel å lage, og har noen variasjoner i smak og væskemengde, etter hvor i landet den kommer fra.


Elghakk (oppskrift fra matprat.no) 4 porsjoner
Ingredienser
500 g elghakk (kvernet elgkjøtt)
1 stk løk
¾ ts salt
½ ts pepper
2 ss margarin
1 ts tørket timian
1 stk laurbærblad
5 stk potet
2 stk gulrot
ca. 6 dl kjøttbuljong (utblandet) eller kraft

Hakk løk, og stek den sammen med elgkjøtt, salt og pepper i en gryte. Rør rundt, og la det bli gyllent.

Skrell potet og gulrot. Del dem i terninger, ca 1 x 1 cm, og tilsett. Hell på buljong eller kraft, ha i laurbærblad og timian, og la det trekke til grønnsakene er møre.

Server med flatbrød og rørte tyttebær.

Har du ikke tilgang på kvernet elgkjøtt kan du gjerne lage hakk med kjøttdeig eller karbonadedeig også.
Nam!

På onsdag skal jeg på kurs i Oslo på kakedekorering, så da blir det nok litt blogging om det også etterhvert ;-) Ha en flott ny høstuke!


3 kommentarer:

 1. Her var det mange spennende retter :) Shortbread har jeg ikke laget før, men det så nydelig ut, så tror jeg må prøve. Takk for oppskriften!
  Og du er heldig som har så mye elgkjøtt å hente frem :) Tenker det smakte!

  Jeg er veldig glad for at du følger meg videre! Kjempekoselig :)

  SvarSlett
 2. Hei!
  Sikkert kjempegodt... ting med brunt sukker pleier å være det!
  Klem Anette

  SvarSlett
 3. Hei begge deler så utrolig godt ut! Tusen takk for oppskrifter! jeg elsker shortbread. Det er det beste man kan ha som ettermiddagsskos til teen.

  Vill også bare si at den all around kremmen er ikke så tykk, så ikke press for handt på tuben. Ta bare på litt og litt krem om gangen på hendene. Det tar litt tid før den absorberer inn i huden. Håper du blir fornøyd!

  SvarSlett