søndag 10. juli 2011

Budeiekurs del 2..ystingen

Blitt litt lite bruk av dataen for tiden, men her kommer del 2 i hvertfall ;-)

Mandagen var den store ystedagen. Melka vi fikk fra kuene den morgenen, ca 70 liter, gikk til å lage ost.
Det første som måtte gjøres var å separere fløta fra melka.

Fløta havner bak, og skumma melka foran :-)


Kan knapt bli mer skumma enn dette, ser nesten ut som såpe ;-)

Den skumma melka skulle vi lage kvitost av og ble helt oppi ei ystekjele som er godt over 100 år gammel, og som har vært på denne stølen i all sin tid. Utrolig artig at den fortsatt er i bruk, og i god stand. 

Dette skulle bli en ost som er en mager tradisjonsost fra Hemsedal, dermed ble kun den skumma melka brukt.

Ovnen under kjela blir satt i gang, og nå skal melka bli ca 33 grader før løypa tilsettes.



Løypa er tilsatt, og dette skal stå ca 30 min.


Ostemassen har blitt stiv og kan deles opp i terninger.


I faste oster skal ostemassebitene være ganske så små. Skal man har bløte oster, er bitene gjerne store. Dette ble en fast ost, og dermed var det om å gjøre å få små biter. Viktig å røre godt slik at de ikke klumper seg sammen.


Ostemassen puttes oppi denne butten for å sile mysen ut. Butten er full av hull og mysen renner ut av butten og beholderen oppi et spann. Begge er godt over 100 år gamle og fortsatt i bruk. Helt utrolig artig!


Her ble det ikke brukt ostepresse i det hele tatt, bare litt pressing i starten for å få det meste av mysten ut. Etter hvert ble ostemassen snudd noen ganger og puttet tilbake i butten.


Så var det rett på brunosten (kvitosten skal stå et døgn for å få ut mysen), eller prim som det heter. Brunost er jo egentlig ikke en ost, da det lages av mysen, det som blir igjen når ostemassen er fjernet. Det kokes litt lengre enn smøreprim, for å få den fast. Her er vi igang med å få fart på kjelen igjen.


Mysen skal koke i 6 timer ;-) I starten er det meste arbeidet  i grunn å passe på at det er nok ved i ovnen slik at kokingen opprettholdes. Viktig at det ikke koker over under oppkokingen, da det ikke går å fjerne kjelen fra varmen paga vekta. Skulle det skje, har man litt myse i ei bøtte som man kan helle oppi for å roe ned kokingen.


Etter noen timers koking har 60 liter myse blitt betraktelig mindre, og man kan se at det begynner å likne på prim. Her ble det tilsatt fløte og litt lys sirup. De siste to timene er det viktig å passe på at den ikke svir seg.






Når den er ferdig, tas den av varmen, og røres kald. Man skal altså røre i massen til den blir lunken og fast.


 Det tar faktisk ikke så lang tid før det har blitt en fin masse. Men tyngre å røre blir det ;-)


60 liter myse ble ca 5,5 kg brunost.

Nå er det bare å kna og putte i former. Når den har stått i kjøleskapet er det bare å spise :-))


Dagen etter tok vi frem kvitosten. Etter et døgn er det godt avrent. Den ble så plassert i et rom med ca 12 grader og med høy luftfuktighet. Her skal den stå de neste 6-8 ukene. Spennende :-)

Det var utrolig artig å lage ost på gamlemåten (om man ser bort ifra jukset med den elektriske seperatoren ;-)) og med utstyr fra gammelt av. Storkoste meg hele dagen :-) Og brunosten smakte utrolig godt. Moro når man har vært med på å lage den selv!


2 kommentarer:

  1. For et flott innlegg du har laget!
    Dette var spennede og interessant, og det så kjempeartig ut å lage ost (selv om det sikkert var en del jobb). Hvitosten så veldig flott ut, og nå lærte jeg noe nytt om brunost. Tenker den smakte godt, ja :)

    Ha en fin ny uke :)

    SvarSlett
  2. Dette så veldig spennende ut! Ser kjempegøy ut å få ta del i hele prosessen sånn:)
    Ha en fin sommeruke:)

    SvarSlett