søndag 6. februar 2011

Hjemmelaget ost..

Jeg snublet over en oppskrift i den ene kokeboka mi; Gyldendals store kokebok (et must for enhver nybegynner innen matlaging) hvor man kunne lage hjemmelaget ost av kefir. Det hadde jeg aldri hørt om før, og måtte såklart prøves!

Jeg kjøpte en liter økologisk kefir på butikken (må ikke være økologisk), og da var det bare å sette i gang:

En liter kefir varmes opp til 50 grader.


Kefiren helles så oppi et klede for å skille mysen. Skal stå i fred og renne i 2-3 timer.


Ser slik ut når den er ferdig.


Og voila! Ferdig ost! Kan brukes slik den er, eller blandes med krydder.


Jeg valgte hvitløkspulver, gressløk, salt og paprika for å gi osten mer smak. Så er det bare å avkjøles før neste trinn er å smøre den på brødskiva. Moro! :-)


7 kommentarer:

Hilde sa...

Oj, dette var imponerende, så flink du er. Fremgangsmåten ser jo enkel og grei ut, og så morsomt å smakssette med det man liker. Regner med at osten smakte kjempegodt :) En gang skal jeg forsøke meg på dette.

Omtrent hvor lang holdbarhet har hjemmelaget ost?

Ha en fin ny uke :)

Hønemor sa...

Det var noe av det enkleste man kan lage tror jeg, og det er veldig kjekt å velge hvordan den skal smake ja :-)

Ikke sikker på hvor lenge den holder, finner jeg nok ut ;-)

Ha en flott uke du også!

Mormor sa...

Flinke jenta !!!
Utrolig, før i tida ystet vi i "hundre" liters kobberkjeler, men ellers er det jo samme utgangspunkt, vi brukte som regel karve, eller ikke noe bare la de til modning i bua.....

Tussa sa...

Akkurat samme fremgangsmåte som jeg bruker på pultost:) Bare at da blander jeg inn karve og salt,også står den og "gjærer" et par uker.

Hønemor sa...

Tussa og mormor: Kjempeartig å lese hva dere gjør/har gjort tidligere! Men modning, det stod det ingenting om. Hvor lenge kan slik ost holde, og bør det alltid modnes? :)

Tussa sa...

Jeg tror kanskje modningen er for å få en "skarpere" smak.For pultosten sin del,så er det vel det som gir den smaken som mange ikke liker;)Så jeg for min del tror det kommer an på hva slags ost man vil ha,om den trenger å modne eller ikke.Tror jeg.

Hønemor sa...

Ah stemmer, så det slik det er ja. Tusen takk for forklaringen :-D

Legg inn en kommentar